Mihai Staicu, Asociația STOP AMBROZIA: “Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat marți, pe 10 octombrie, completările la Legea privind combaterea ambroziei.
Noul act normativ impune proprietarilor de terenuri, administratorilor drumurilor publice, cursurilor de apă și altor proprietăți să efectueze lucrări periodice pentru a elimina ambrozia între răsărirea sa și data de 30 iunie a fiecărui an. În plus, proprietarii trebuie să răspundă în termen de 15 zile de la primirea avertismentului autorităților locale. Dacă proprietarii nu respectă aceste prevederi, autoritățile pot interveni pe teren pentru a curăța ambrozia. Dacă proprietarul refuză accesul, primarul poate solicita autorizarea instanței judecătorești pentru intervenție. Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere şi distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, stipulează legea.
Ne bucurăm să vedem un pas important din partea autorităților în eforturile de a proteja sănătatea publică împotriva răspândirii acestei buruieni periculoase. Însă ne propunem să urmărim îndeaproape modul în care aceste completări legislative vor contribui realmente la ameliorarea situației. Realitatea din teren este că măsurile deja existente de combatere a ambroziei nu au fost aplicate cu seriozitate sau consecvență, ceea ce a condus la ce trăim acum – peste tot, în urban sau rural, vedem răspândirea continuă a acestei plante dăunătoare. E imperativ ca autoritățile să acorde maximă atenție aplicării corecte a legislației și să nu rămână doar simple cuvinte pe hârtie”
Victor Zamfir, HartaAmbroziei.ro: “Suntem uniți în această luptă pentru un viitor mai curat și sănătos. De la înființarea ei, mii de oameni au utilizat platforma Harta Ambroziei și au raportat zonele afectate din întreaga țară – nu cred că exagerez când spun că așteptăm, cu toții, să vedem cum noile reglementări legale vor schimba în bine lupta împotriva acestei plante. Vom continua să oferim sprijin comunităților locale în eforturile lor de a ține sub control răspândirea ambroziei”