Asociația STOP AMBROZIEI anunță relansarea platformei hartaambroziei.ro, hartă interactivă ce oferă suportul pentru prevenirea răspândirii ambroziei și eradicarea, la nivel național, a zonelor în care planta este deja prezentă. Datele oficiale spun că aproape jumătate de milion de români sunt alergici. Hartaambroziei.ro este un efort voluntar, care-și propune să conecteze cetățenii și autoritățile locale într-un front comun împotriva acestei probleme de sănătate publică, oferind raportare simplificată a zonelor afectate si notificare automată către primării.
Platforma HartaAmbroziei.ro permite cetățenilor să semnaleze zonele cu ambrozie, trimițând automat informațiile către primării pentru intervenție rapidă. Conform unor date publicate în 2019 de Ministerul Mediului din România, aproape 428 000 de români suferă de alergie la ambrozie. Purtat de vânt, polenul plantei provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care-şi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.
CEA MAI GREA PERIOADA DIN AN PENTRU AMBROZICI
Mihai Staicu, Asociația STOP AMBROZIA: „Este perioada cea mai grea pentru cei afectați: planta emite cele mai ridicate cantități de polen. Alergiile se manifestă insuportabil în aceste zile. Vrem să începem să ne organizăm să facem lucrurile pe cont propriu, alături de cei care suferă ca și noi, pentru că știm că lucrurile se vor înrăutăți. Toate astea ar putea fi prevenite dacă ar fi puse în aplicare măsurile de protecție adecvate pe care le prevede Legea nr. 62/2018. Ce spune legea? Că proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei. Vedem insa clar că răspunsul autorităților e insuficient. În Europa, aproximativ 13,5 milioane de oameni suferă acum de alergii induse de ambrozie și se preconizează că invazia continuă și schimbările climatice vor duce la o sensibilizare mai mult decât dublă la polenul ambroziei la nivel mondial.”
UN RĂZBOI ZILNIC
Iniţiativa HartaAmbroziei.ro îi aparţine ilfoveanului Victor Zamfir (36 ani, programator), el însuși ambrozic.
„Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România, un război zilnic, o amenințare continuă la adresa noastră și a copiilor noștri. Avem nevoie de o comunitate implicată care să contribuie activ la identificarea, monitorizarea și eradicarea ambroziei, dar si de un efort susținut din partea autorităților în conformitate cu prevederile legale. Cu HartaAmbroziei.ro, facilităm lupta împotriva acestei plante invazive, implicând comunitatea într-un mod proactiv. Pe site există deja 128 de zone marcate în toată țara, cu poze doveditoare, și am trimis 127 sesizări primăriilor în aria cărora se află vegetația necontrolată. În baza petițiilor, primăriile trebuie să acționeze: fie prin curățarea terenurilor publice, fie prin notificări și amenzi trimise către proprietarii terenurilor private. Am creat pe site un sistem prin care primăriile pot avea un management complet asupra zonelor marcate pe teritoriul administrat de ele”.
TOOLKITUL STOP AMBROZIA
Asociația STOP AMBROZIEI colaborează cu LET’S DO IT ROMANIA și alți parteneri pentru a educa populația cu privire la pericolele ambroziei și pentru a lupta împotriva acestei plante invazive.
Stefan Buciuc, Let’s Do It, Romania!: „Împreună cu o echipă de alergologi, studenți și cadre didactice de la facultățile de profil din țară, am elaborat toolkitul STOP AMBROZIE care conține toate informațiile necesare despre ambrozie: metode de recunoaștere, locurile în care e întâlnită cel mai des, simptomele pe care le poți prezenta în cazul alergiei, metode de prevenție și legea care reglementează combaterea acesteia. Următorii pași erau pentru noi să construim o campanie de awareness, o hartă națională pe care să marcăm ambrozia și o rețea națională de senzori anti-alergenici. Ne-am bucurat când am găsit HartaAmbroziei.ro și abia așteptăm să ne parteneriem și să lucrăm împreună pentru a combate ambrozia. Noi, în Let’s Do It, Romania!, suntem obișnuiți cu proiectele mari, care rezolvă probleme reale ale societății, dovadă fiind cei peste 2,2 milioane de voluntari care au făcut România mai curată la ultimele noastre acțiuni. Împreună am redat frumusețea naturii, strângând deșeurile și petrecând timp alături de oameni dornici să facă fapte bune!”
“VREM CA PRIMARIILE SA NE DEVINA PARTENERE”
Victor Zamfir, HartaAmbroziei.ro: „Am început platforma în 2019, când s-au înscris câteva mii de utilizatori care-au marcat atunci peste 2000 de zone cu ambrozie. Inițial exista mult entuziasm, fusesem contactat și de oameni care lucrau în prefecturi de județ și care-și arătau suportul, însă atunci primăriile nu erau foarte active în a combate ambrozia, ceea ce i-a dezamăgit pe foarte mulți și i-a făcut să se resemneze. Acum am îmbunătățit procesul de raportare a unei zone, utilizatorii pot trimite sesizări către primării din 2 click-uri, noi trimitem sesizări periodic, primim feedback pozitiv de la utilizatori care ne spun că au fost contactați de primării sau de poliție, că s-au curățat zone raportate, și am primit multe răspunsuri bune de la unele primării (Ploiești, Giroc, Iași, Corbeanca, Vânători, Domnești, primăriile de sector din București, etc.). Cu toate astea există și foarte multe primarii care nu acționează, nu răspund petițiilor, precum primăria din Chiajna, și tocmai de aceea avem nevoie de o îmbunătățire a legii actuale. Vrem ca primăriile să ne devina partenere și cred că, cu puțin efort, am putea ține sub control ambrozia în Romania”, mai spune Victor Zamfir.
Funcționalitățile principale ale platformei:
- Hartă interactivă: localizează cu acuratețe zonele afectate de ambrozie în întreaga țară.
- Raportare simplificată: adaugă rapid o locație afectată, cu opțiuni pentru descriere și fotografii.
- Notificare automată: semnalează automat către primăriile relevante, trimițând sesizări, și accelerând procesul de intervenție.
- Responsabilitate civică:
- încurajează implicarea comunității în protejarea sănătății publice și a mediului înconjurător.
- încurajează diverșii actori implicați, de la medici alergologi la servicii de eradicare, să-și ofere serviciile și know how-ul comunității.